Kratom, Asya’da geleneksel olarak hem ilaç hem de tekstil alanlarında kullanılmaktadır. Uyuşturucu bağımlılığını, kronik ağrıyı ve uyku bozukluklarını tedavi etmek için faydalı olduğu ve tüketiminin hiçbir zaman toksik aşırı dozdan belgelenmiş bir ölümle sonuçlanmadığı bildirilmiştir. Ancak Amerikan İlaç Uygulama İdaresi (DEA), tıbbi değeri olmayan tehlikeli bir ilaç olduğunu düşünmektedir.
Tanıdık mı geldi?
Hayır, bu yazı kenevirle ilgili değil. Bu yazı,yaygın olarak “Kratom” olarak bilinen yerel Güneydoğu Asya ağacının yaprakları ile ilgili. Resmi botanik adı “Mitragyna speciosa” dır ve haşhaş bitkisi ve Akuamma tohumları dışındaki tek doğal opioid alkaloid kaynağıdır.
Mitragyna, kahve içeren Rubiaceace ailesinde küçük bir cinstir. Kahve gibi, Kratom hafif bir uyarıcı, canlandırıcı bir enerji takviyesi olarak hareket eder, ancak sadece düşük dozlarda. Daha yüksek dozlarda, narkotik benzeri bir etkiye neden olur ve opiat alternatifi olarak işlev görür.
Yapraklar çiğnenir veya çay olarak demlenmiş, Kratom ishal, kas ağrısı, ateş, öksürük, hipertansiyon, yorgunluk, depresyon ve diğer rahatsızlıklar için halk ilaçları arasında uzun bir geçmişe sahiptir. Günümüzde ise opiyat yoksunluğu, anksiyete, kronik ağrı ve fiziksel işçilerin dayanıklılığını artırmak için kullanılmıştır. Birkaç ülkede yasak statüsüne rağmen, Kratom, Asya tropiklerindeki topluluk toplantıları sırasında hala sosyal olarak tüketilmektedir.
Bu bitkinin yetkisiz kullanımı son yıllarda Batı toplumlarına yayılmıştır. DEA ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilileri ise Kratom’u halk sağlığına yönelik bir tehdit olarak görmektedir. 25 Ağustos 2016’da DEA, Kratom’u yasadışı Program I uyuşturucu listesine eklemek istediğini açıkladı.
Alıştığınız ağrı kesicilerden değil
Kratom yapraklarından en az 25 alkaloid izole edilmiştir. Kratom’da bulunan baskın indol alkaloid olan Mitragynine (MG), Kratom’un analjezik aktivitesinin çoğundan sorumludur. MG’in ağrı kesici gücü kodeine eşittir. Japon araştırmacılar 2004 yılında MG’nin ham Kratom özütünün yüzde 66’sını ve kuru ağırlığa göre bitki materyalinin yüzde altısını oluşturduğunu bildirdi.
Saf, tek moleküllü MG’nin, 7-hidroksiproteinin (7-OH-MG) dahil olmak üzere birçok biyolojik olarak aktif bileşeni içeren tüm bitki Kratom ekstraktında eşit miktarda MG ile karşılaştırıldığında ağrı kesici olarak daha az etkili olduğunu belirtmek gerekir. Güçlü bir analjezik olan bu bileşik, mu-opioid reseptörü için yüksek bir afiniteye (eğilime) sahiptir, fakat diğer opioidlerden yapısal olarak farklıdır. MG’ler, sıradan bir opiat gibi reseptörleri bağlamazlar. Dahası, bu umut verici tıbbi bileşikler, farmakolojik opioidlerden farklı yeni, faydalı etkiler verebilir.
Preklinik araştırmalar, Kratom’un fizyolojik özelliklerinin, opioid reseptörlerindeki benzersiz etkileşimlerine ek olarak, çeşitli nörotransmitter sistemler (dopamin, serotonin, GABA) tarafından aracılık edildiğini belirlemiştir. Ancak Malezyalı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, MG’in ağrılı aktivitesi doğrudan kannabinoid CB1 reseptörünü içermiyor.
Aspirin gibi, Kratom COX-2 yolunda prostaglandin üretimini baskılayarak bir anti-inflamatuar etki üretir. Güçlü bir anti-inflamatuar olan kannabidiol (CBD), benzer kanallarda çalışır.
Kratom, afyon dünyasının CBD’si olabilir mi?
Kaynakça
- Boyer, Edward W et al. “Self-treatment of opioid withdrawal using kratom (Mitragyna speciosa korth).” Addiction, 2008 June.
- Cinosi et al. “Following ‘the Roots’ of Kratom (Mitragyna speciosa): The evolution of an Enhancer from a Traditional Use to Increase Work and Productivity in Southeast Asia to a Recreational Psychoactive Drug in Western Countries.” BioMed Research International, Vol. 2015, Article ID 968786.
- Hanapi NA et al. “Inhibitory effect of mitragynine on human cytochrome P450 enzyme.” Pharmacognosy Res, 2013 Oct-Dec.
- Khor, Beng-Siang et al. “Mitragynine Attenuates Withdrawal Syndrome in Morphine-Withdrawn Zebrafish.” PLOS One, December 2011.
- Lu Jun et al. “Evaluation of the Cardiotoxicity of Mitragynine and Its Analogues Using Human Induced Pluripotent Stem Cell-Derived Cardiomyocytes.” PLOS One, Dec 23, 2014.
- Matsumoyo K et al. “Antinociceptive effect of 7-hydroxymitragynine in mice: Discovery of an orally active opioid analgesic from the Thai medicinal herb Mitragyna speciosa.” Life Sci, 2004 March.
- Menzies JR et al. “Opioid activity of alkaloids extracted from Picralima nitida (fam. Apocynaceae).”Eur J Pharmacol. May 1998.
- Pantano F et al. “Hepatoxicity Induced by ‘the 3Ks’: Kava, Kratom and Khat.” Int J of Molecular Sciences. 2016, 17, 580.
- Raffa, Robert. Kratom and Other Mitragynines: The Chemistry and Pharmacology of Opioids from a Non-Opium Source. CRC Press, 2014.
- Sabetghadam A et al. “The evlautation of antinociceptivce activity of alkaloid, methanolic, and aqueous extracts of Malaysian Mitragyna speciosa Korth leaves in rats.” Pharmacognosy Res, 2010 May-June.
- Shamima, Abdul Rahman et al. “Antinociceptive Action of Isolated Mitragyna Speciosa through Activation of Opioid receptor System.” Int. J. Mol. Sci. 2012.
- Takayama H. “Chemistry and pharmacology of analgesic indole alkaloids from the rubiaceous plant, Mitragyna speciosa.” Chem Pharm Bulletin (Tokyo). 2004 August:52(8):916-28.
Yazının orjinali ve daha fazlası