!Önemli Not!: İşbu yazının amacı asla yasa dışı maddelere özendirmek değildir. Bundan sonra gelecek yazılarda da alınması gereken önlemler daha fazla önem arz etmektedir. Kullanım zaruri değildir maruz kalınan durumlarda bilinçli olmak en önemli noktadır.

Kullanılan madde yasal veya yasa dışı, ne olursa olsun. Etki yaratması için beyni etkilemesi gerekir. Peki, herhangi bir madde kişiyi nasıl etkileyebilir? En basitinden bir ağrı kesici kişiye nasıl yardımcı olabilir?

Maddenin beyne gidebilmesi için, kan-beyin bariyerini geçmesi gerekmektedir. Aşağıda bahsedilen yöntemler, sırasıyla kan-beyin bariyerini en yavaş aşan yöntemlerden, en hızlı aşan yöntemlere doğru sıralanmıştır.

Ağız – sindirim yoluyla

Sadece bitki materyalini yeme ya da bir hap yutma ile olabildiği gibi, farklı yöntemler de kullanılabilir,  “bombalama” bu yöntemlerden biridir. Bu yöntemde, madde, sigara kâğıdına sarılır ve ağız yoluyla (muhtemelen su ile birlikte) tüketilir.

Çiğneme

Bu yöntem, maddeyi (genellikle bir bitki) uzun bir süre boyunca çiğnemek ve daha sonra tükürmekten oluşmaktadır.

Bukkal ve Sub-bukkal

Bu yöntemde madde dudak ve damak arasında tutulur, ya da yanak (Bukkal) bölgesinde, öyle ki ağız içindeki dokulardan kan dolaşımına yayılır.

Dilaltı (SUBLINGUAL)

Bu yöntemde, madde, kan dolaşımına dahil olana kadar yine dilin altında tutulur.

Tüttürmek

Bu yöntem, yakılan maddenin dumanını solumak ve üflemek anlamına gelmektedir. Çoğu zaman, içeri çekilen duman, belli bir süre boyunca akciğerlerde tutulur.

Buhar soluma

Bu yöntem, maddenin uygun bir cihazda ısıtılmasıyla üretilen buharın solunması ve üflenmesidir. Maddenin uygulanmasında kullanılan cihazlar her zaman elektronik olmayabilir.

Sıcak Bıçaklar

Bu yöntem, maddeyi ısıtılmış iki bıçağın uçları arasında sıkıştırıldığında ortaya çıkan dumanı bir şişenin dibine açılan delikten soluma yoludur. Bu yöntemin farklı varyasyonları olsa da, genel mantık dumanın uygun bir kap veya kabın ağzından solunması şeklindedir.

Burun yoluyla

Burundan çekme olarak da bilinen bu yöntem, genellikle bir pipet veya kağıt rulosu kullanarak buruna çekmekten oluşur.

Transdermal

Bu yöntemde, kimyasal maddenin deriden emilimi sağlanır, örneğin derinin üzerine yapıştırılan bir bandaj bu işlemi sağlamakta kullanılabilir.

Rektal

Bu, maddenin rektumun kan damarları tarafından emileceği şekilde analitik olarak sokulmasıdır.

Enjeksiyon / Intravenöz (IV)

Bu, bir şırınga kullanarak maddenin kan damarına enjekte edilmesidir. Hiç tavsiye edilmez, genellikle mutlu sonla bitmeyen hikayelerin başlangıcıdır.

Madde gruplarını öğrendik, maddelerin nasıl uygulanacağını da öğrendik. Bir sonraki yazıda ise uygulanan maddelerin etkilerinin nasıl değerlendirilebileceğini öğreneceğiz, boylelikle madde alan kişinin yaşadıklarını daha iyi anlayabilir ve yardımda bulunabilirsiniz 🙂