Daha önce meditasyon yapmayı denediniz mi?

Bu yazımda, küçük günlük sıkıntılardan kaynaklanan stress ile nasıl başa çıkabileceğinize değineceğim.

Bu yöntem meditasyon ve mindfulness (farkındalık tabanlı meditasyon) gibi rahatlama metotlarının temelini oluşturmaktadır.

Şimdi bunu hayal edin…

Hergün olduğu gibi arabanızda oturmaktasınız. Arabanız rahat, arabanızı seviyorsunuz. Arabanız, ev dışındaki eviniz. Arabanız dışarıdaki çılgın dünya ile aranızdaki kalkanınız…

Müzik veya haberleri dinlemektesiniz. Güneş yeni batmakta ve hava ise hafif esintili, klimaya gerek yok. “Herşey mükemmel” diyorsunuz, ta ki…

Arabanın biri sizi ön tamponunuzdan milim farkı ile solluyor.

Ortada sinyal yok. Uyarı yok. Sadece tanımadığınız birinin yaptığı gereksiz, agresif bir hareket var. Bu arada araba da büyük, hatta araba değil, dolmuş olsun. Önünüze geçtiği yetmezmiş gibi  bir de aniden frene bassın.

Dümene sıkıca tutunup siz de frene asılıyorsunuz. Tekerlekler cırlıyor. Ortalığı siyah bir duman kaplıyor. Düzenli nefes almayı bırakıp geriliyorsunuz. Sıkıca tutunduğunuz dümenin başında, “lütfen dolmuşa çarpmayım”, “lütfen arkadaki de bana çarpamasın” diye iç geçiriyorsunuz.

Bu durumu vukuatsız atlatıyorsunuz, dolmuşa karşı sinirlisiniz.

Mizacınıza ve yetiştirilme tarzınıza bağlı olarak, ya sinir krizi geçiyorsunuz yada hafif bir tedirginlik içindesiniz. Bu arada aklınıza kornaya basıp misilleme yapmak veya olay yerinden dertsiz belasız uzaklaşmak geliyor.

Hangi seçeneği seçerseniz seçin, yaşadığınız bu olay bünyenizi dev bir elektrik şoku gibi etkiliyor. Durumdan kurtulmuş olsanız bile uzun süre bunu düşüneceksiniz. Belki siniriniz erkenden dinecek, belki de içinizde sessiz sessiz yanan ateşi körükleyecek…

Kim bilir…

Böyle durumlar yolculuk yapan birçoğumuzun başına gelmiştir. Aynı durum; arabanızı park ederken, bir dairede sıraya girdiğinizde, kütüphanede, sinemada, aile içinde ve bir çok başka ortamda, başka şekillerde başınıza gelebilir.

Birçoğumuz, düzgün stress yönetiminden yoksunuz.

Böyle olayları sıkça yaşadığımızdan, oluşan gerginlik ile başa çıkacak teknik ve yöntemlere sahip değiliz. Böyle olaylara alışkınız. Bundan öte, modern yaşamın doğası gereği hapsolmuş ve günden güne nefesimizin kesildiğini hissetmekteyiz.

Para, sağlık ve benzeri stressler üst üste ekleniyor. Geriliyoruz.

Ve rahatlamaya çalışana kadar ne kadar gergin olduğumuzu fark edemiyoruz.

İyi stress yönetimi burada devreye giriyor.

Gergin olduğunuz zaman meditasyon yapmak daha zordur. Çünkü, gergin olduğunuz anlarda muhtemelen geçmişteki problemleri düşünmekte veya gelecek için kaygılanmaktasınızdır.

Bu yüzden, en iyi sonuçları almak için öncelikle dikkatinizi içinde bulunduğunuz ana toplamanız gerekir.

Anlık stress yönetimine yardımcı olup, zihni sakinleştirecek basit bir rahatlama tekniği

Kendinizi başta bahsettiğim trafik örneği gibi durumlarda bulduğunuz zaman bu yöntemi uygulayın.

7’lik nefes.

Bu yöntemin 5’lik ve 9’luk versiyonlarını da duydum. Fakat 7’lik versiyonu benim için ideal.

Yapmanız gereken, 7 saniye boyunca burnunuzdan nefes almak, işin püf noktası nefes alırken nostrillerinize (burun deliği) odaklanmak ve hiçbir şey düşünmemek.

Sonra, 7 saniye boyunca ciğerlerinize doldurduğunuz nefesinizi, 7 saniye boyunca içinizde tutmak. Içinizde tuttuktan sonra yine nostrillerinize odaklanarak nefesinizi 7 saniyede dışarı vermek.

Bunu 7 kere tekrarlayın.

Eğer bu yöntemi uygularken aklınız geçmişte olmuş veya gelecekte olacak bir etkinkinliğe takılmış ise dikkatinizi içinde bulunduğunuz ana ve almakta olduğunuz nefese odaklayın.

5’lik ve 9’luk versiyonları da deneyip, sizin için en ideal olanını da uygulayabilirsiniz.

 

Genel stress yönetimi için yapılabilecek diğer basit egzersizler.

Bu yöntemler olay anından ziyade, stressli hissettiğiniz herhangi bir anda yapılabilir.

Mandala çizmek/boyamak

Karmaşık geometrik şekilli mandala boyarken/çizerken de 7lik nefeste olduğu gibi dikkatinizi içinde bulunduğunuz anda tutmaya çalışın ve sadece mandalaya odaklanın.

Doğa yürüyüşüne çıkmak

Bu yöntemde prensip yine diğerleri ile aynı, dikkatinizi attığınız her adıma, aldığınız ve verdiğiniz her nefese odaklamak. Attığınız her adımın yere dokunduğunda ve kalarken  yarattığı etkiye  odaklanarak doğa yürüyüşünü bir meditasyon aktivitesine çevirebilirsiniz.

Unutmayın, dikkatinizi içinde bulunduğunuz ana toplamak ve aklınızdan geçen düşüncelere esir olmamak bütün meditasyon yöntemlerinin ortak temelidir.