Polis memurları hukuk, düzen ve kamuoyunu korur, suçları araştırır ve suç eyleminin gerçekleşmesini önler. Polislerin amacı insanları korkutmak veya cezalandırmak değildir, polis güçleri yaşanılası ve güvenilir bir ortam yaratmayı hedeflemektedir.

Bazı durumlarda bu ortamı yaratmak için polisler beklenmeyen tedbirler düşünmüyor değil.

Bu yazıda spesifik olarak kenevirin dekriminalize edilmesi yönünde çağrı yapan Alman ve İngiliz polislerinin söylediklerine yer verilecektir.

Almanya

Alman Suç Memurları Birliği (ASMB) verilerine göre, kenevir tüketimi Almanya’da dekriminalize edilmelidir.

Daha önceki yazıları okuduysanız “dekriminalizasyon” teriminin ne anlama geldiğini biliyorsunuzdur.

Fakat bilmeyenler için; dekriminalizasyon, herhangi bir fiilin suç unsuru olmasından çıkarılması manasına gelir.

ASMB başkanı, Andre Schulz, Bild gazetesine verdiği röportajda “kenevir yasağı tarih boyunca yanlış veya eksik uygulandı ve halen daha keneviri akıllı ve etkili bir şekilde yasaklama yolu bulunmadı” dedi.

“İnsanlık tarihinde hiçbir zaman uyuşturucu kullanmayan bir toplum olmamıştır; bu kabul edilmesi gereken bir şey ” diye de ekledi.

Daha önce blogumuzda birçok yazıda yer verdiğimiz üzere; “uyuşturucu” bağımlılıktan bitap düşme manasında kullanılan bir mecazdır. Alkol, tütün, kahve, şeker gibi maddelerin hepsi uyarıcı ve uyuşturucu etkilere sahip maddelerdir.

Schulz, “bana göre, uzun bir süre boyunca kenevir Almanya’yı terk etmeyecek” diyerek röportaja devam ediyor.

Bu nedenle ASMB, “kenevir kullanımının tamamen suç kapsamından çıkarılmasını” ve mevcut yasal sistemin insanları damgaladığını ve suçluluk kariyerlerine teşvik ettiğini de sözlerine ekliyor.

Schulz’a göre, baskıcı bir sistem yerine, uyuşturucu politikasıyla ilgilenmek, tüketicilere ve bağımlılara refah sistemi ile yardım etmek, etkin çocuk ve gençlik koruması sağlamak gibi uyuşturucu politikasında daha iyi fırsatlar yaratılabilir.
Ancak sürücüler için kenevirin kesinlikle yasak olarak kalması gerektiğini belirten Schulz, güvenlik nedenlerinden ötürü sürücülerin alkollü veya başka bir şekilde sarhoş durumda bulunmaması gerektiğini belirtiyor.

Schulz, “şu anda sürücüler için hala kenevir ve alkol tüketimi arasındaki farkla ilgili bazı “belirsizlik ve yasalarda boşluklar var”  diyerek sözlerini sonlandırıyor.
Almanya’da bir sürücü, sadece bir sürücü olduğunda alkol tüketmek için cezalandırılabiliyorken, kenevir kullanıcıları, direksiyon başında olmasalar bile, lisanslarını ellerinden alabilirler. Alman mahkemeleri, bir kullanıcının araç kullanamayacağı düşünülmeden önce hangi miktardaki kenevir tüketilebileceği konusunda henüz bir fikir birliğine varmamıştır.

Resimdeki: Andre Schulz

İngiltere

İngiltere’deki polis memurları da kenevir kullanımının dekriminalize edilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor.

Transform’daki uyuşturucu politikası konusunda kıdemli bir politika analisti olan Steve Rolles, The Independent’e verdiği demeçte şunları aktarıyor:

“Polislerden gelen uyuşturucu refah reformu çağrılarını duymaktan memnuniyet duyuyorum, çünkü polisler uyuşturucu ile mücadelenin başarısızlığı konusunda cephe hattında mücadele etme tecrübesine sahip.”

Rolles sözlerine şöyle devam etti: “Almanya’da yaşananlar da, İngiltere’deki mevcut durumu sorgulayan ve reformlar üzerine bir tartışma çağrısı gittikçe artan sayıda polisin mevcut durumu sorguladığını ve reformlarla ilgili bir tartışma çağrısında bulunduğunu görüyoruz.”

Burada bahsedilen reformlar yasallaştırma veya dekriminalizasyondur.

“Bazı polis makamları, de facto dekriminlizasyon planlarını uygulamaya koyuyorlar, burada kenevir bulunduran insanların yargılanmadığı, ancak eğitim veya tedavi programlarına yönlendirildiği bir programdan bahsediliyor.”

“Eğer uyuşturucu pazarı sorunu ile ilgilenmek istiyorsak, üretimi yasallaştırmalı, sorumlu bir şekilde düzenlemeli ve kenevir gibi, diğer uyuşturucuları da tedarik ediyor olmalıyız. Belki size uçuk gelecek ama bu argümanı savunan birçok polis kuvveti var.”

“İngiltere’deki Hükümet’in, polis ve diğer uzmanları dinlemesi ve Birleşik Krallık’ta kenevirin yasallaşması konusunda anlamlı bir tartışma başlatılması zamanı geldi.”

Araştırma, kenevirin tıbbi amaçlar için yasallaştırılmasının Meksika’yla sınırı olan birkaç ABD eyaletindeki şiddet suçlarında önemli bir azalmaya yol açtığını gösterdi.

The Economist dergisinde yayımlanan araştırmada, tıbbi kenevir yasalarının yürürlüğe girmesiyle birlikte, soygun, cinayet ve ağırlaştırılmış saldırılar da dâhil olmak üzere, şiddet içeren suç oranının yüzde 12,5 oranında azaldığı tespit edildi.

Polislere ek olarak, tıp uzmanları, araştırmacılar ve The Times gibi dergiler de kenevirle sınırlı kalmayarak madde kullanımının dekriminalize edilmesi taraftarıdır.