Bize ulaşan bazı okuyucularımız psikedelik maddelerde risk azaltma uygulamalarını sordu, daha önce de benzer konuda bir yazımız olsa da bu konuyu tamamıyla derinlemesine incelemek için bir ansiklopedi yazmam gerekir 🙂

Ansiklopedi olmasa da madde kullanımında adım adım zarar azaltmak için yapılması gerekenlerden bahsedeceğim. Özellikle psikyatrik sorunlara yatkınlığınız varsa, sorumlu kullanım konusunda kendinizi eğitmenin önemini yinelemek istiyorum. Sonraki yazılarda daha detaylı şekilde madde kullanımı sonrasında sıkıntı yaşayan çevrenizdeki kişilerden, basit ilk yardım tekniklerine, uyuşturucu madde gruplarından, madde kullanım yöntemlerine ve bu yöntemlerle ilişkilendirilmiş etkilere değineceğiz.

 Her maddenin etkisi farklıdır, kullanılacak maddenin ait olduğu grubun sağlık risklerini ve tehlikelerini araştırın.

  • Kullanmayı düşündüğünüz madde, vücudunuzu, davranışlarınızı ve çevrenizle etkileşiminizi nasıl etkileyecek?

Diğer eğlence amaçlı maddeler ve aktivitelerle etkileşimler ve kontrendikasyonları (yan tesir – alerjik tepkimeler gibi…) öğrenin.

  • Başka maddeler de kullandım mı/kullanacak mıyım? Kullanmam durumunda sonuç ne olur?

Bireysel sağlık kaygılarını, yatkınlıkları ve aile sağlığı geçmişini gözden geçirin.

  • Ailenizde kaygı, depresyon, psikoz benzeri psikiyatrik rahatsızlıklardan mustarip bir yakınınız var mı?

İlgili yasa ve cezalardan haberdar olun.

  • KKTC’de kenevirle yakalanmanız durumunda karşılaşacağınız uzun mahkeme süreci hayatınızın birçok noktasını etkileyebilir.

Doğru tanımlamayı ve saflığı sağlamak için kaynağınızı iyi seçin.

  • Uyuşturucu madde satan kişilere her ne kadar zehir taciri dense de, bazı maddeler diğerlerine kıyasla daha çok zehir etkisi yaratabilir. Bilinmeyen bir kaynağı olan veya kalitesi bilinmeyen malzemelerden uzak durmaya çalışın. Xanax diye fentanyl içip ölen veya aşırı yüksek MDMA içeriğinden ölen insanlar var.

Maddenin, araba kullanma, ekipman kullanma veya odaklanma yeteneğini zayıflatmaya meyili olduğunu bilmelisiniz.

  • Uyku hali yaratan bir madde kullanmak araba sürmenin hiçbir mantıklı tarafı yoktur.

Normal yaşantınızda sorun yaşayabileceğiniz durumlarda (iş, çocuk bakımı vb.) kendinizin yerine sorumlu olabilecek başka bir kişinin yerinizde bulunmasını sağlayın.

  • Gerçekten güvenebileceğiniz bir yakınınızı devreye sokmalısınız.

Kendisine ve başkalarına makul olarak öngörülebilecek riskleri tahmin edin ve bu riskleri en aza indirmek için güvenlik önlemleri alın.

  • Bu riskler içinde bulunulacak ortamdan, yanınızdaki eşya/yiyeceklerden tutun da spesifik olarak kullanılacak maddeyle ilgili etraflıca bilgilenmeye gerek vardır.

Kullanmak için uygun bir zaman ve konum seçin.

  • Her şey için doğru bir zaman vardır ve bu zamanları genelde düşünmek gerekir. Körü körüne size verilen bir maddeyi tüketmenin, faydasından fazla zararı olacaktır.

Yakında aşağıdaki konular ile ilgili detaylı yazılar görebileceksiniz.

– Dozların ne kadar kullanılacağına ve nasıl ölçüleceğine karar verin.

– Tek tek reaksiyonlar bilinene kadar düşük bir dozla başlayın ve daha sonra istenen etkileri elde etmek için gereken minimum dozu kullanın: düşük dozlar daha güvenli dozlardır.

– Fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını en aza indirgemek için kullanımı düşünün ve ayarlayın.

– Zaman içinde kullanım sonucunda sağlıkla ilgili olabilecek değişikliklere dikkat edin.

– İşe ya da kişisel hedeflere müdahale ederse kullanımı değiştirin.

– Arkadaşlarınız ve ailenizle görüşün ve madde kullandığınız zamanki halinizle ilgili bilgi edinin. Belki zannettiğiniz kadar mutlu bir sarhoş değilsinizdir 🙂

– Hataların tekrarlanmasını önlemek için belirli maddelere ve dozajlara verilen reaksiyonları izleyin.

– Zaman doğru değilse, elinizdeki madde şüpheli ise veya herhangi bir gerginlik hissediyorsanız kullanmama yolunu tercih edin.

       – Gerekirse tedavi isteyin.

Sonraki yazılarda madde kullanımının farklı açılarını da değerlendireceğiz. Unutmamak gerekir ki madde kullanımı –özellikle yasadışı maddeler- tehlikeli olabilir, fakat bu durumlar hakkında bilgilenerek bizim ulaşamadığımız çevrenizdeki kişileri bilgilendirebilirsiniz. Kim bilir belki sayenizde biri tedavi yolunu seçer veyahut tehlikeli bir maddenin saflığını test ettikten sonra kullanmak yerine çöpe atmayı tercih eder.

Devamı gelecek…

Dipnot: Verilen tavsiyeler NHS (Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri) Sesh Safety, The Loop, Turning Point, Equinox, Blenheim vb. çeşitli sağlık kurumları tarafından derlenen madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı çerçevesinden alınmıştır. Özendirme mözendirme diye şey edilmesin sonra 🙂

Engindüşünün…